seasons 05

Biografia anului 2014: un exercitiu de Arta Biografica

Arta Biografica va propune la sfarsit de an 2014 un exercitiu biografic care are in centru parcursul personal al anului 2014. Este un exercitiu care a fost primit intr-o forma mai putin extinsa la sfarsitul anului 2012 si pe care, de obicei, il folosim intr-un cerc de prieteni care vor sa traiasca mai constient viata in curgerea ei inefabila.

De ce am vrea insa sa privim in urma, la anul care a trecut?
E o intrebare indreptatita, mai ales ca toti speram la un an mai bun, un viitor mai eliberat de greutati si provocari poate, sa scapam pe scurt de rucsacul adunat in acest an care se sfarseste.

Cu toate acestea, va propunem o noua perspectiva: sa ne uitam la anul 2014 ca la o fiinta, o fiinta care are o biografie a sa, un parcurs individual si de nerepetat.

Nicicand nu vom mai trai un an 2014.
Fiecare clipa, cu intreaga sa fragilitate, se afla inscrisa in acest parcurs unic al anului 2014 din viata noastra. Este mai degraba un exercitiu – aventura, o calatorie in imediata biografie. Sper din tot sufletul sa va fie de folos!

Ce avem nevoie?
-orice ne poate ajuta in rememorarea acestui an: agende, jurnale, foto/video, postari pe FB, memoria partenerului de viata sau a prietenilor, etc
-pasteluri, creioane colorate, cerate, etc (sau orice materiale preferati pentru desen)
-rabdare

Cum lucram?
-individual sau cu un grup de prieteni

Care sunt pasii exercitiului?

  1. Ne putem uita la evenimentele importante din an, fie cum ne vin in amintire, fie pe fiecare luna, poate chiar in ordine inversa.
  2. Intrebari care ne pot ghida:
    • Care au fost evenimentele importante? (evenimente, intalniri cu oameni, locuri vizitate, carti citite, filme, idei noi cu care am intrat in contact, lucruri noi invatate, provocari, suferinte, crize, despartiri, decizii, schimbari, bucurii, vise implinite, “daruri” din partea celorlalti, ale voastre catre ceilalati, etc)
    • Ce minuni am intalnit in acest an?
    • Care a fost provocarea acestui an?
    • Care este firul rosu conducator?
  3. Vom intocmi un fel de harta a anului, o vom transpune cu ajutorul culorilor. Fiti cat mai creativi si cat mai dezinvolti precum copiii!
  4. Pentru cei care doresc sa lucreze pe fiecare luna, la sfarsitul rememorarii fiecarei luni vom incerca sa reflectam/meditam care este gestul sufletesc al lunii, gest pe care incercam sa-l transpunem in culoare apoi. Avem nevoie doar de curaj si putina “nebunie” creativa. Nu incercati sa “faceti” pe artistii si sa va chinuiti. Sunteti deja artisti prin ce faceti acum!Pastelurile sunt de ajutor, au o textura cretata care ne permite sa folosim degetele in imbinarea armonioasa a culorilor. Va veti indragosti cu timpul de ele. Arta Biografica le considera indispensabile in aceste procese!
  5. Daca lucram in grup, vom impartasi fiecare dintre noi firul rosu al anului nostru 2014, in mini-grupe de cate 3-4 persoane. Acest exercitiu al impartasirii si ascultarii este unul din instrumentele centrale ale Artei Biografice. Dintre toate terapiile bazate pe cuvant, ascultarea centrata in inima a povestii celuilalt este, dupa parerea noastra, una dintre cele mai vindecatoare cai. Asadar vom incerca sa ascultam cu “urechea inimii” povestea anului celuilalt. Apoi schimbam rolurile. (cate 7-10 minute pentru fiecare participant din mini-grupe)
    Este un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de dificil, caci altruismul in ascultare este un act de sacrificiu de sine. Incercam sa nu judecam, sa nu proiectam povestea noastra in cea a celuilalt, nu intrerupem, putem doar intreba daca simtim ca e nevoie de luminare, clarificare a povestii.
  6. In liniste, reflectam fiecare la gestul “fiintei” acestui an. Adica, lasam sa traiasca acest in an in fata sufletului nostru ca si cand ar fi o realitate in sine, lasam sa apara o imagine, o expresie a sa. Desenam cu pasteluri aceasta imagine.
    Atentie! Nimic nu este gresit, neartistic, etc. Avem nevoie de o deschidere copilaroasa, usor jucausa in aceste exercitii. Daca nu vine nimic, lasam mainile sa scoata la iveala imaginea, fara sa ne fortam. Uneori e uimitor cat de intelepte sunt mainile noastre.
  7. Intram intr-un dialog interior meditativ cu aceasta “fiinta” a anului 2014.
    Ce mesaj are pentru noi aceasta fiinta?
    Notam.
  8. Ne lasam cuprinsi in aceasta fiinta a anului 2014, ne unim cu ea, ca si cand am privi prin “ochii” ei.
    Intrebam: Care este DARUL tau pentru mine, anule 2014?
    Fiecare va nota un cuvant-metafora pentru darul acestui an.
  9. Vom colecta toate “darurile” din grup pe o foaie mare.
  10. La sfarsit citim aceste DARURI cu voce tare, lasam sa rasune in sufletele noastre toate experientele.

Vom avea astfel o mica experienta a unei parti din Biografia Omenirii in anul 2014.

Ramas bun, drag an 2014!
Ne luam ramas bun, plini de recunostinta, de la anul 2014.
Acest an este viu acum in noi, va trai mereu, nu ca amintiri-imagini sterse, ci ca o fiinta draga ce ne-a insotit un timp in marea noastra biografie.

Acum suntem pregatiti sa primim noul, ANUL 2015!
Ramanem in tacere un timp incercand sa lasam sa apara dinspre 2015 o imagine, un ecou, o presimtire. Putem, de asemenea, exprima interior intentii clare pentru acest nou an, ca seminte pe care vrem sa le plantam in noul sol al timpului. Notam tot ce apare.

Domnul fie cu noi!

LA MULTI ANI, oameni de pretutindeni!

 Autor: Camelia Oprea. Arta Biografica © decembrie 2014

Note: 

  • Informațiile, textele si exercitiile puse la dispoziție prin intermediul acestui site, ca formă și conținut, aparțin Artei Biografice și sunt protejate de legea Dreptului de Autor – Legea nr. 8/1996 – privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
  • Autorul nu își asumă interpretarea cititorilor asupra informațiilor oferite